Wil je graag waardering en erkenning?
Ieder mens wilt zich gewaardeerd en erkend voelen. De behoefte aan waardering staat als je kijkt naar de piramide van Maslow (de behoefte hiërarchie van de mens) zelfs op de tweede plaats, direct na onze eerste (levens)behoefte zoals eten en drinken.
Waardering betekent dat je op waarde wilt worden geschat, dat men je accepteert (om wie je bent) en je gezien en gehoord wordt. Dat je als het gaat om je werk je de waardering krijgt die je verdient.
Het verlangen wat achter de behoefte aan waardering zit is de erkenning dat je van betekenis bent. Van betekenis om wie je bent en dus niet om wat je doet/kan. Zodat je altijd en overal jezelf kunt zijn met al je mooie eigenschappen, maar ook met je ‘imperfecties’ net als ieder mens.
De behoefte aan waardering is een zeer grote drijfveer, vooral als deze behoefte onvervuld wordt. Dit kan namelijk leiden tot een sterke drang om jezelf te willen bewijzen. Waardoor je van jezelf geen fouten mag maken en je altijd in alles ‘perfect’ moet zijn en je de lat dus erg hoog legt. Herken je dit?
‘ Je bent zelf verantwoordelijk voor het vervullen van je behoeftes’
Alleen ben je zelf verantwoordelijk voor het vervullen van je eigen behoeftes. Net als dat je er als volwassene zelf voor moet zorgen dat je eten en drinken krijgt en je voldoende slaapt. Zo ben je ook zelf verantwoordelijk voor het vervullen van al je andere behoeftes die je hebt als mens.
Gelukkig ook maar dat de verantwoordelijk hiervoor bij jezelf ligt, want dat betekent dat je hier ook invloed op hebt. Stel dat je voor het vervullen van je behoeftes afhankelijk zou zijn van anderen. Dan zou je hier dus zelf geen enkele invloed op hebben.
Het is goed om te weten dat je drijfveer dus is om je behoefte aan waardering te bevredigen. Alleen zijn we geneigd dit toch vaak buiten onszelf te zoeken. Waardoor je de verantwoordelijkheid voor het vervullen van jouw verlangen, het gewaardeerd en erkend voelen, dus tóch bij de ander weglegt.
‘Pleasegedrag komt voort uit de behoefte aan waardering’
Hoe komt het toch dat je de waardering die je zo graag wilt steeds buiten jezelf zoekt en dus bij anderen? Door bijvoorbeeld vooral de ander steeds tevreden te stellen en/of te plezieren (pleasen). Of door je continue aan te passen en/of door steeds maar te willen presteren en te laten zien wat je allemaal wel niet (aan)kan.
Dat komt waarschijnlijk omdat je weinig EIGENWAARDE hebt.
Eigenwaarde is iets anders dan zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen gaat namelijk over het op jezelf vertrouwen in wat je kunt en doet.
Het is ook iets anders dan zelfverzekerdheid, want dit heeft te maken met hoe je overkomt en wat je uitstraalt.
Eigenwaarde komt van binnenuit. Het is het dieper ervaren van wie je bent en dat je van betekenis bent.
Je hebt weinig eigenwaarde en dus weinig respect voor jezelf omdat:
- je onrealistische hoge verwachtingen van jezelf hebt
- je waardering haalt uit wat je bereikt hebt en niet uit wie je bent als persoon
- je jezelf overvraagt en de lat veel te hoog hebt liggen
- je onder of boven je niveau werkt
- je jezelf vaak wegcijfert
- je een negatief zelfbeeld hebt ontwikkeld, misschien omdat je als kind niet gezien en/of gehoord werd
Dus als je jezelf herkent in één of meerdere van dit bovenstaande rijtje, is het belangrijk dat je gaat kijken hoe je meer eigenwaarde kunt ontwikkelen. Het kan zijn dat je dit niet alleen kunt en hier hulp bij nodig hebt. Weet dat je echt niet de enige bent.
Wil je hier eens vrijblijvend met mij over sparren? Stuur dan een mail naar contact@happyassistant.nl of bel me op 06-51 747 233. Dan plannen we een gratis telefonische afspraak in van 30 minuten. Ik maak hier graag tijd voor vrij.