Ben je bescheiden en sta je niet graag in de schijnwerpers?
Onlangs was ik op een event en de dagvoorzitter was een vrolijke man die vlot praatte en met een zelfverzekerde uitstraling op het podium stond. Hij had er dan ook absoluut geen moeite mee om iedere keer als er een foto van een spreker werd gemaakt, er snel naar toe te lopen en met een glimlach mee op de foto te gaan. Ja waarom zou je bescheiden zijn? Als dagvoorzitter heb je tenslotte net zo’n belangrijke rol als dat de sprekers hebben. Dus waarom zou je dan op de achtergrond blijven? Je wilt als dagvoorzitter toch juist goed zichtbaar zijn…
Het contrast met deze dagvoorzitter was groot toen ik even later sprak met een managementassistente die mij niet echt aankeek als ze sprak en een beetje naar beneden keek. Ze was mij nog niet eerder opgevallen tussen de vele andere dames die aanwezig waren. Het viel mij nu wel gelijk op dat ze een hele lieve zachte uitstraling had.
‘Ik kan zoveel meer dan alleen maar afspraken maken…’
Gedurende ons gesprek opende ze steeds meer en op een gegeven moment vertelde ze dat wat ze allemaal doet op haar werk als vanzelfsprekend wordt gezien en ze zelden te horen krijgt dat ze het goed doet. Ze wist wel dat ze tevreden waren want ze kreeg ook nooit te horen dat ze het niet goed doet. ‘Maar ik kan veel meer’, zei ze. Verstandelijk weet ik wel dat het zorgen dat alle afspraken en meetings goed gepland worden een belangrijke taak is, alleen voelt het vaak niet zo. ‘Ik kan zoveel meer dan alleen maar afspraken maken’, hoorde ik haar zeggen. Ik vroeg of ze dit al weleens heeft aangegeven? De teleurstelling klonk door in haar stem toen ze antwoordde: ‘Dit heb ik al zo vaak gezegd maar er wordt toch niets mee gedaan’. En och, het is ook zo erg allemaal niet’, zei ze er direct achter, ‘want ik heb het best wel naar mijn zin’. Op dat moment draaide mijn maag om en hoorde ik mezelf zeggen: ‘Wij moeten eens praten…’.
‘Té bescheiden zijn maakt je onzichtbaar’
Ik weet nog goed dat ik destijds toen ik zelf de functie van secretaresse had ook té bescheiden was. Ja, misschien denk je nu jij???’. Ja, ook ik heb moeten leren om zichtbaar te zijn en me minder bescheiden op te stellen. Want er was een tijd dat ik als eerste bij een vergadering aanwezig wilde zijn zodat ik ergens achter in de ruimte kon gaan zitten en niemand mij opmerkte.
Totdat een voorzitter een keer zei: ‘Kom je naast me zitten? Je bent toch degene die de notulen maakt en dus heb ik je nodig’. Ik kreeg steeds meer zelfvertrouwen en leerde hoe ik meer aanwezig en dus zichtbaar kon zijn. Door bij vergaderingen steeds vaker mezelf te laten zien en een hand te geven aan de deelnemers in plaats van weg te kruipen achter mijn laptop in de hoop dat niemand mij zag. En in plaats van passief deelnemen aan de vergadering durfde ik op een gegeven moment zelfs vragen te stellen zoals: ‘Even voor de notulen, wat is er nu precies over dit onderwerp besloten?’, als een onderwerp steeds weer terug op de agenda kwam en er maar geen besluit over werd genomen. Regelmatig kreeg ik na afloop van een vergadering te horen hoe fijn het was dat ik zaken benoemde zoals ‘welke naam ik bij de actie kon zetten en welke deadline ik erbij kon noteren’, waardoor mijn notulen ook steeds beter werden.
‘Een tegenpool van bescheiden zijn is jezelf profileren’
Met bescheiden zijn is niets mis. Alleen zoals met alles waar je van nature goed in bent dien je ervoor te waken dat je hier niet in doorslaat. Dus bescheiden zijn is prima, maar zorg ervoor dat je niet té bescheiden bent/wordt. Voor iedere kwaliteit heb je namelijk een tegenpool nodig. Dit geldt dus ook voor deze mooie kwaliteit bescheidenheid. Een tegenpool is bijvoorbeeld jezelf profileren, jezelf laten zien, aandacht op jezelf vestigen. Voor mij begon dit dus door bij iedere vergadering gelijk naast de voorzitter te gaan zitten. Dit was voor mij al een hele stap omdat alle ogen gericht zijn op de voorzitter en dus ook richting mij.
Als je té bescheiden bent kun je dus onzichtbaar worden en als je hier niets aan doet dan kunnen de gevolgen zijn:
-> dat je niet gevraagd wordt voor een functie of takenpakket die wel bij je past.
-> dat je niet de beloning krijgt die je verdient.
-> dat men niet ziet wat je voor de organisatie betekent.
-> dat je niet op waarde wordt geschat.
‘Bescheiden zichtbaar zijn is ook zichtbaar zijn’
Dus zorg voor bescheiden zichtbaarheid. Je hebt talenten en die mag je best laten zien. Je kunt nog steeds jezelf blijven en dus bescheiden maar alleen iets meer zichtbaar. Je doel is dan om jezelf te profileren door te laten zien wie je bent. Niet wie je moet zijn, maar gewoon zijn zoals je bent. Dit betekent niet dat je op de voorgrond hoeft te staan, maar pak wel je ruimte en stop jezelf niet weg.
Er zullen altijd mensen zijn die die opvallen door alleen al aanwezig te zijn en er zullen altijd mensen zijn die niet zo opvallend zijn. Deze laatste categorie die onopvallend hun werk doen, is de grootste. Val je onder deze categorie dan komt men er vaak pas achter hoeveel werk je verzet als je een weekje ziek bent. Dus het vraagt wel wat nuancering als gaat om je valkuil ‘té bescheiden’ en dus onzichtbaar zijn.
‘Andere oorzaken waardoor je de aandacht niet op jezelf wilt richten’
Uiteraard kunnen er allerlei andere oorzaken zijn waardoor je de aandacht niet op jezelf wilt richten. Zo kun je bijvoorbeeld weinig zelfvertrouwen hebben of ben je introvert en/of beschadigd. Of heb je slechte ervaringen opgedaan waardoor je niet durft te staan voor wie je bent.
Heb je er last van of staat het je in de weg? Dan mag je altijd contact met mij opnemen en gaan we hier eens naar kijken in een gratis telefonisch coachgesprek van 30 minuten. Je kunt je hiervoor aanmelden door het contactformulier in te vullen via de link: https://www.happyassistant.nl/contact/