De oplossing voor de problemen op je werk vind je niet in een andere baan…
Als je niet gelukkig bent met je werk, als je er iedere ochtend tegenop ziet om naar je werk te gaan, is de vraag of een andere baan de oplossing is. Je neemt jezelf namelijk ook weer mee in je nieuwe baan…
Daarmee zeg ik zeker niet dat je moet blijven zitten waar je zit en ermee moet dealen. Sterker nog, het vinden van een oplossing dient absoluut prioriteit te krijgen.
We hebben namelijk de luxe dat we in een tijd en in een deel van de wereld leven dat we ons werk ook leuk mogen vinden. Daarnaast is het vak van managementondersteuner echt een super leuk vak. Of dit nu de functie van secretaresse, managementassistente, of welke andere ondersteunende functie dan ook is.
Alleen denken we vaak dat het externe factoren zijn waardoor we ’s nachts wakker liggen van het piekeren over ons werk. De stress, hoge werkdruk, collega’s en/of managers waar we moeite mee hebben, wat het ook is waar je tegenaan loopt of last van hebt, heeft deels te maken met hoe jij met situaties omgaat. Dit is zeker geen verwijt. Het is juist goed om te weten, omdat je hierdoor ook zelf iets aan de (ongewenste) situatie waar je in zit, kunt veranderen. Als namelijk of je het wel of niet op je werk naar je zin hebt zou afhangen van externe factoren, zou je hier geen invloed op hebben en dat zou pas vervelend zijn.
Daarom is het belangrijk om te gaan kijken naar hoe jij met (externe) situaties omgaat. Loop hier niet van weg, maar onderzoek waar je tegenaan loopt, last van hebt of moeite mee hebt en pak het ‘probleem’ aan.
‘Change what you can’t accept and accept what you can’t change’
Kijk naar welk deel van je ‘probleem/problemen’ je wél invloed hebt. Want je denkt vaak dat je niets aan de situatie kunt veranderen, maar vaak blijkt er altijd wel iets te zijn, hoe klein ook, wat je wél kunt veranderen. Waardoor je gelijk ook anders naar de situatie gaat kijken. Vraag jezelf af wat ligt er binnen mijn cirkel van invloed en dus op welk deel van mijn ‘probleem’ heb ik wél invloed.
Stel dat bijvoorbeeld de werkdruk erg hoog is. Dan kan het zijn dat door omstandigheden er veel meer werk/taken bij zijn gekomen. Je denkt dan misschien dat je hier verder niets aan kunt doen. Dat het steeds drukker wordt en daar hebben we inderdaad geen invloed op. Waar we echter wel invloed op hebben is wat we op ons bordje terecht laten komen. Dus ga dan eens kijken hoe het komt dat je steeds werk erbij neemt, terwijl je het er eigenlijk niet bij kan hebben. Is het omdat je je verantwoordelijk voelt? Is het omdat je vindt dat het nu eenmaal bij je taken hoort? Is het omdat je het lastig vindt om nee te zeggen en grenzen te stellen?
Het op zoek gaan naar een andere baan is vaak een verschuiving van het probleem
Zolang je niet gaat kijken naar wat het daadwerkelijke probleem is waarom je het op je werk niet (meer) naar je zin hebt, is de kans groot dat je ook niet gelukkig zal zijn in een andere nieuwe baan. Dat wil niet zeggen dat je niet kunt rondkijken naar een andere baan, alleen kijk eerst eens goed of daar ook écht de oplossing zit.
Als je de dingen op dezelfde manier blijft doen, blijf je altijd hetzelfde resultaat krijgen
Van baan veranderen en op dezelfde manier blijven werken, is niet de oplossing. In een nieuwe baan zal je dan namelijk weer tegen dezelfde dingen aanlopen.
Beter kun je investeren in jezelf door het volgen van cursussen en/of coaching. Op welke plek je ook zit, of komt te zitten, het is namelijk nodig om de juiste skills hiervoor te hebben. Dus het is belangrijk dat je werkt aan je hard skills, maar zeker ook aan je soft skills.
Of je nu blijft in deze baan of besluit om te kiezen voor een nieuwe baan, alles is oké want er is geen goed of fout. Je zal ondervinden dat je overal van leert en daardoor groeit en je persoonlijk ontwikkelt. Alleen komt persoonlijke groei en ontwikkeling niet door altijd de dingen op dezelfde manier te blijven doen. Net als dat een relatie ook niet ‘vanzelf’ een goede relatie wordt en soms hard werken is, geldt dit ook als het gaat om je werk. Ongeacht voor welke organisatie je werkt of gaat werken, is het nodig om te leren hoe je voor jezelf en je belangen kunt opkomen en grenzen kunt stellen.
Nog even dit. Vaak is wat je denkt dat het probleem is, niet het daadwerkelijke probleem. We denken bijvoorbeeld dat het de reistijd is wat ons opbreekt en een baan dichterbij huis de oplossing is. Vraag jezelf dan eens af als deze organisatie naar jouw woonplaats zou verhuizen, zou je het hier dan wel naar je zin hebben? Met andere woorden is de reisafstand écht het probleem?
Blinde vlekken
Het is soms best lastig om achter het daadwerkelijke ‘probleem’ te komen. We hebben namelijk blinde vlekken als het gaat om onszelf. Daarom hebben we soms iemand nodig die ons kan helpen met te zien wat het échte probleem is en wat de mogelijke oplossingen zijn. Soms kunnen we iets niet alleen en dat hoeft ook niet. Het vraagt alleen wel moed om dan hulp te vragen.
Dus lig jij ’s nachts wakker van je werk? Zie je er iedere ochtend weer tegenop om naar je werk te gaan? Ben je er klaar mee om te blijven zitten in de ongewenste situatie waarin je nu zit? Wil je eens geheel vrijblijvend sparren over waar je tegenaan loopt of moeite mee hebt op je werk? Stuur dan een mail naar contact@happyassistant.nl of bel naar 06-51 747 233 en dan gaan we samen kijken naar jouw situatie en welk eerste kleine stapje je al kunt zetten naar een betere (gewenste) situatie.
Er wordt altijd maar vanuit gegaan dat de werkdruk te hoog is. In mijn geval heb ik meerdere werkgevers gehad waar de werkdruk juist te laag was. Daar wordt maar weinig aandacht aan besteed en ik denk niet dat ik de enige ben waarbij dit speelt. Dan zou je denken, neem er taken bij, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker bij een klein bedrijf, daar houdt het een keer op.
Beste Rosalie, dank je wel dat voor je openheid en dat je jouw ervaring met een te lage werkdruk hebt willen delen.
Het klopt helemaal dat er maar weinig aandacht wordt besteed aan te lage werkdruk. Hier zou zeer zeker meer aandacht voor moeten zijn, omdat het wordt onderschat wat dit met je kan doen. Als je langere tijd geen plezier aan je werk beleeft, omdat je weinig wordt uitgedaagd, en te weinig afwisseling in je werk hebt, kun je hier uitgeput van raken. Je krijgt namelijk geen energie van de dingen die je doet. Sommigen voelen zich op een gegeven moment ook nutteloos. Dit alles kan leiden tot een bore-out en dat is net zo erg als een burn-out. Dus dank je wel dat je jouw verhaal hebt willen delen.