Door jezelf kleiner te maken, maak je de ander groter
Lang geleden vertelde een collega dat ze het zo ontzettend erg vond om te zien hoe ik steeds in een neerbuigende houding stond bij een bepaalde persoon op het werk. Toen ik vroeg wat ze bedoelde met een neerbuigende houding werd ik geconfronteerd met een beeld dat ik nooit meer zal vergeten. Ik zag namelijk dat ze zich letterlijk kleiner maakte.
Tot op de dag van vandaag ben ik haar dankbaar, omdat ik er namelijk absoluut niet van bewust was dat ik dit deed. Later begreep ik ook gelijk waarom deze houding juist averechts werkte bij personen die ik zag als dominant en overheersend.
Natuurlijk had dit te maken met vroeger. Ik wilde mezelf letterlijk en figuurlijk beschermen en dit was dus onbewust gedrag. Maar het was tijd om hier iets mee te doen, want het contact en het samenwerken met deze type karakter was voor mij verre van prettig.
Inmiddels zijn we vele jaren verder en heb ik geleerd met dit type persoon goed om te kunnen gaan. Dat wil niet zeggen dat het me niets meer doet als ik in aanraking kom met personen die op mij overkomen als dominant, bot en hautain. En vooral als ze ook nog de confrontatie opzoeken raakt dit mij in eerste instantie nog altijd. Alleen heb ik geleerd dat je eigen gedrag van invloed is op (het gedrag van) de ander.
‘Gedrag roept gedrag op’
Hoe kleiner je jezelf maakt, hoe dominanter het gedrag van een dominante persoonlijkheid wordt. Je onderdanig opstellen bij deze persoonlijkheden is funest. Daarmee bevorder je namelijk de dominantie van die persoon. Je triggert hem/haar omdat dit type persoonlijkheid doorgaans precies weet wie er gevoelig is. Bij personen die er niet vatbaar voor zijn, binden ze namelijk vaak snel in.
Wat je dus beter niet kunt doen bij een persoon die dominant gedrag vertoond is:
- Je ondergeschikt opstellen
- Naar beneden kijken of wegkijken
- Denken ik zeg maar niks en je mond houden
- Overdreven aardig zijn (pleasen)
- Onduidelijk zijn over wat je wel en niet wilt
- Twijfelen aan jezelf
Wat je juist wel kunt doen tegenover een persoon die dominant gedrag vertoond is:
- Je gelijkwaardig opstellen (ik ben oké – jij bent oké)
- Kort, kernachtig en duidelijk zijn
- Je goed voorbereiden voordat je met ze in gesprek gaat
- Bij feiten houden (en niet ingaan op je gevoelens)
- Oogcontact blijven houden wanneer je met ze spreekt
- Fysiek afstand houden en kalm blijven (overkomen)!
Zelf heb ik als geen ander mogen ervaren dat het echt zo werkt. Het gaat er dan ook om dat je je bewust bent van je eigen (onbewuste) gedrag en te zien wat het effect hiervan is op de ander.
Door een verandering aan te brengen aan mijn eigen gedrag (zoals bijvoorbeeld het aannemen van een assertieve houding) merkte ik dat dit (in)direct invloed had op het gedrag van de ander (actie –> reactie). Oftewel verandering in mijn eigen gedrag had een positief effect op het gedrag van de ander.
‘Ieder persoon is anders en je hoeft niet met iedereen een klik te hebben’
Wat ook echt helpt om jezelf weerbaarder te maken is jezelf en de ander te zien als twee verschillende persoonlijkheden. Er is geen goed of fout. We zijn allemaal mensen met een eigen karakter. Zo zijn personen met dominant gedrag vaak vurig en rationeel en personen met zorgzaam gedrag vaak gevoelig en emotioneel.
Ik ben me destijds echt gaan realiseren dat net als dat ik er niets aan kan veranderen dat ik gevoelig ben, iemand die vurig is er ook niets aan kan doen dat hij/zij zo is. Ieder mens mag zijn wie hij/zij is en je hoeft niet met iedereen een klik te hebben en/of aardig te vinden.
Door er op deze manier naar te kijken hielp dit mij met het niet meer gelijk in de emotie te schieten bij dit type persoon. Of als ik dit heel af en toe nog wel doe, want tenslotte ben ik ook maar een mens met gevoelens en geen robot, kan ik heel snel schakelen door een assertieve houding aan te nemen. Als de blik van de ander dan gelijk iets verzacht, bevestigt dit iedere keer weer dat het gewoon zo werkt…
Vind je personen die bot, overheersend en autoritair gedrag vertonen intimiderend? Wil je hier eens graag een keer (geheel vrijblijvend) met mij over sparren? Stuur dan een mail naar contact@happyassistant.nl of bel me op 06-51 747 233. Dan plannen we een gratis telefonisch coachgesprek in van 30 minuten.