Zeker met wat er op dit moment gaande is in de wereld en de impact die het op je heeft, kun je veel stress ervaren. De onzekerheid over je gezondheid (en die van je naasten), je financiën (inkomen) zijn enkele aspecten waardoor je stress ervaart. 

Maar ook kan het zijn dat het verplicht moeten thuiswerken, terwijl je kinderen en misschien ook je partner thuis zijn, voor jou stressvol is. Of moet je juist wel naar je werk, omdat er al veel collega’s verplicht thuis moeten blijven vanwege ziekte symptomen. Waardoor de vele overleggen die er door deze situatie zijn, allemaal door jou moeten worden genotuleerd.

Wat de situatie ook is waardoor jij veel stress ervaart, de vraag is hoe je toch kalmte kunt bewaren. Hoe kun je je hoofd koel houden, als er continue allerlei gedachten (beelden) door je hoofd heen gaan. Als je je onrustig voelt en gestrest bent.

Daarom heb ik 5 tips hoe je kalmte kunt bewaren in stressvolle situaties. 

1. Zelfcompassie

Zelfcompassie is heel iets anders dan zelfmedelijden. Op dit moment zit je in een situatie die voor jou niet prettig is of zelfs wel heel moeilijk (of pijnlijk) is. Het begripvol zijn voor de situatie waarin je verkeert en de (onprettige) gevoelens die je hierbij ervaart, is een vorm van zelfcompassie. 

Wat je gaat helpen om kalmte te ervaren is de volgende mantra.

Ik voel me …. (bv. verdrietig, boos, angstig)
Het feit dat ik me ….. voel hoort bij het leven
Ik mag aardig zijn voor mezelf
Ik mag mezelf de compassie geven die ik nodig heb

Herhaal deze mantra meerdere keren op een dag. Sta regelmatig even stil en voel. Deze mantra gaat je zeker helpen je gelijk iets kalmer te voelen.

Wat zeker ook helpt is dat je (negatieve) gedachten van je afschrijft. Heb begrip voor het feit dat je deze gedachten hebt. Maar haal ze uit je hoofd door deze gedachten op papier te zetten. Je zult merken dat je je hierdoor ook gelijk een stuk kalmer gaat voelen. 

2. Stop met doemdenken!

We hebben geen grip op onze gedachten. Gedachten komen en gaan en er is niets wat we eraan kunnen doen. In principe is het zo dat we worden gedacht. Waar we echter wel invloed op hebben is welke gedachten we aandacht geven. Kies daarom heel bewust voor feiten, in plaats van doemscenario’s. Stel daarom goede vragen zoals: ‘Is dit waar?’ als je bepaalde gedachten hebt. Ieder ‘verhaal’ heeft twee kanten. Dus welk verhaal je jezelf ook vertelt, kijk naar de andere kant van het verhaal dat net zo goed waar kan zijn. 

3. Alles gaat in een golfbeweging

De enige constante factor is dat alles steeds verandert (en dus ook weer voorbij gaat). In welke situatie je op dit moment ook verkeert, ook die situatie gaat op een bepaald moment weer veranderen. Alles in het leven is namelijk continue aan verandering onderhevig. Dit betekent dat je erop kunt vertrouwen dat het ook weer goed komt. Dit betekent niet dat je niets kunt of hoeft te doen aan de situatie waarin je verkeert, maar als je handelt vanuit vertrouwen levert dit je kalmte op in je hoofd en warmte in je hart. Leer daarnaast om geduld te hebben en zaken los te laten waar je geen invloed op hebt. Kijk naar datgene waar je wel invloed op hebt!

4. Zorg in de 1steplaats goed voor jezelf!

Enkel en alleen als je goed voor jezelf zorgt, kun je er ook voor anderen zijn. Denk aan de zuurstofkapjes in het vliegtuig. Voordat je deze bij je kind opzet, moet je eerst jezelf voorzien van een zuurstopkapje. Misschien heb je dit al vaak gehoord, maar het gaat erom dat je begrijpt waarom het dus zo nodig is om goed voor jezelf te (blijven) zorgen. Zeker in hectische, drukke tijden betekent dit dat als je werkt je regelmatige pauzes houdt. Een aantal korte pauzes van een paar minuten (naast je lunchpauze!) is beter dan één lange pauze. Maar zorg vooral ook voor voldoende ontspanning naast je werk. Dans op je favoriete nummer, neem wat vaker een lekker warm bad, mediteer, drink heel bewust een kop thee of doe even helemaal niets. Zolang jij maar voldoende kunt opladen. 

5. Focus op wat er goed gaat

Juist in stressvolle situaties vergeten we dat er ook altijd dingen zijn die wel goed gaan. Waar we zelfs dankbaar voor kunnen zijn. Vaak nemen we dat wat er goed gaat maar voor lief, maar het is juist dat wat er goed gaat waar we ons dankbaar voor kunnen voelen. En je dankbaar voelen geeft zo’n ontzettend fijn gevoel. Je hart gaat open bij het beeld van je kinderen die gezond zijn of een liefdevolle blik van je partner. Ondanks dat je in een stressvolle situatie verkeert, is er zoveel om dankbaar voor te zijn. Focus je daarom op dat wat er goed gaat en je zal je gelijk een stuk kalmer voelen. 

Laat een reactie achter