Hoe je kunt omgaan met ‘lastige’ collega’s
Dan begin ik eerst met wat is nu eigenlijk een lastige collega? Dat kan iemand zijn die laconiek is in zijn werk, terwijl jij heel secuur werkt. Of iemand die iedere dag stipt om 17.00 uur naar huis gaat, terwijl jij regelmatig moet overwerken en die collega nooit bereid is om te helpen. Of iemand die altijd negatief is als jij met ideeën aankomt.
Meestal betreft het een persoon die heel anders is dan jij. Als jij een pietje precies bent, kun je moeite hebben met iemand die nogal nonchalant is in zijn werk. Vooral als je veel met deze persoon moet samenwerken.
Of als jij een teamworker bent en samenwerken voor jou belangrijk is, kun je iemand die solistisch is, en dus graag zelfstandig werkt, lastig vinden.
Er zijn talrijke dingen die kunnen maken dat iemand als lastig wordt gezien. Je irriteert je aan deze persoon. Maar het kan ook zijn dat je een flinke aanvaring met iemand hebt gehad en daardoor samenwerken met deze persoon voor jou sindsdien moeizaam gaat.
Hoe reageer jij richting een lastige collega?
Wat de reden ook is, jij hebt last van deze collega en het maakt dat jij deze persoon probeert te vermijden of heftig richting deze persoon reageert. Maar vermijden lukt vaak niet, omdat je toch nog met deze persoon moet samenwerken.
En als je heftig richting deze persoon reageert, maak je de situatie niet alleen voor de ander maar ook voor jezelf alleen maar erger.
De vier stappen hoe je kunt omgaan met lastige collega’s
Hier volgen vier stappen zodat ook jij kunt omgaan met deze collega’s:
Stap 1: Wat is het daadwerkelijke probleem
Neem even de tijd om goed na te gaan waarom jij last hebt van deze persoon. Welke situatie komt nu als eerste naar boven? Zie voor je waar je op dat moment was en wat er gebeurde. Zie dit in details voor je, alsof het nu gebeurt.
Wat wordt er gezegd of wat wordt er gedaan (of juist niet gedaan/gezegd). Als een soortgelijke situatie meerdere keren is voorgekomen, neem dan de situatie die voor jou het meest heftig was. Wat ging er door je heen? Hoe reageerde jij?
Vervolgens geef je antwoord op de volgende vragen: (bij voorkeur schrijf je dit op een stuk papier): Waar gaat het nu echt om? Wat wil je anders? Wat heb je van deze persoon nu nodig?
Stap 2: Maak een afspraak
Geef aan deze persoon aan dat je graag een gesprek wilt. Vraag of jullie een afspraak kunnen inplannen. Zeg dat dit belangrijk voor je is.
Bij voorkeur kies je voor een neutrale locatie voor het gesprek, bijvoorbeeld ergens buiten de deur voor een kop koffie na het werk. Of tijdens de lunchpauze, maar dan wel waar je ongestoord samen kunt zitten en mits jullie voldoende tijd hebben.
Stap 3: Bereidt het gesprek goed voor
Bereid dit gesprek zo goed mogelijk voor. Let erop dat je het bij jezelf houdt. Daar bedoel ik mee dat je alleen kunt aangeven waar jij last van hebt/waar jij mee zit, hoe jij dit ervaart en wat jij graag anders wilt. Hoe beter je kunt uitleggen waarom dit belangrijk voor je is, hoe beter.
Stap 4: Probeer tot een oplossing te komen die voor beiden goed is
Begin het gesprek kort over koetjes en kalfjes om vervolgens aan te geven waarom jij graag dit gesprek wilt. Geef aan waar jij last van hebt en wat jij graag anders wilt. Vervolgens blijf je stil en geef je de ander ruimte om te reageren. Luister goed en hoor echt wat er gezegd wordt. Probeer er samen uit te komen. Kijk naar een oplossing waar jullie je beiden goed bij voelen.
Wat als je er samen niet uitkomt?
Als je op een of andere manier niet tot elkaar kunt komen, ga dan uit elkaar en geef aan dat je het jammer vindt dat jullie er niet uitkomen. Dat je zijn/haar mening respecteert en dat je bij jouw standpunt blijft. Je hebt dan in ieder geval wel gezegd wat je wilde zeggen. Vaak gaat de samenwerking dan veel beter omdat jullie elkaars standpunten respecteren ook al verschil van je mening.
Jij zit achter het stuur
Door deze stappen te zetten voel je je minder machteloos en geen slachtoffer van de situatie. Je neemt namelijk initiatief. Daardoor zit jij achter het stuur, is je gesprekspartner de bijrijder en zitten jullie samen in de auto op weg naar een bestemming (trachten er samen aan uit te komen).
Niets doen is geen optie
Weet dat niets doen geen optie is. Je blijft er dan namelijk last van hebben en daarom is het voor jezelf EN de ander beter om het gesprek aan te gaan.