love-3707849_1920

Hoe je kunt voorkomen dat het goed zorgen voor anderen ten koste gaat van jezelf

Vooral secretaresses zijn zeer dienstverlenend en sommige gaan zo ver dat ze zelfs dienstbaar zijn. Vaak vinden ze het heel fijn om altijd voor anderen klaar te staan. Ze ontzorgen graag hun directeur of manager.

Maar ook al vind je het fijn om voor anderen te zorgen, als je slecht voor jezelf zorgt gaat het op een gegeven moment mis. Dan krijg je te maken met lichamelijke en/of geestelijke klachten. Je hebt dan zoveel van jezelf gegeven dat je te weinig energie hebt overgehouden voor jezelf. Dit merk je doordat je lichaam signalen geeft. Dit kunnen in het begin hele subtiele signalen zijn, zoals snel geïrriteerd raken of minder energie hebben of moeilijk in slaap kunnen komen. Maar als je hier niet naar luistert, kan het zijn dat de signalen steeds duidelijker worden. Als je maar doorgaat en ook hier niet naar luistert, dan kan het zover gaan dat je overspannen raakt of zelfs burnout raakt.

Hoe kun je er nu voor zorgen dat het goed zorgen voor anderen niet ten koste gaat van jezelf en de weegschaal van het geven en nemen in balans blijft?

Dit kan als je de drie B’s toepast. Deze staan voor:

Bewustwording

Ben je iedere dag (en zoveel als mogelijk) bewust van je lichaam en je gedachtes. Hoe voel je je? Voelt je lichaam gespannen? Waar in je lichaam voel je dit? Hoe zijn je gedachtes? Heb je meer negatieve gedachtes dan anders? Onderzoek dan deze gedachtes door het stellen van goede vragen. Zoals: ‘is deze gedachte waar?’, ‘wat doet dit met mij als ik deze (negatieve) gedachte denk/geloof?’, ‘wat zou het voor mij opleveren als ik deze gedachte eens omdraai naar een meer positieve gedachte?’.

Als je bijvoorbeeld de laatste tijd vaak gespannen bent, vraag jezelf dan af wat je nodig hebt om je weer te kunnen ontspannen. Of als je merkt dat je weinig energie hebt, wat kun je dan doen om meer energie te krijgen? Of als je het gevoel hebt dat je hoofd vol zit, hoe kun je dan meer rust in je hoofd krijgen? Hiervoor is het nodig om stil te staan bij wat jij leuk vindt om te doen. Waar jij energie van krijgt en je weer door kunt opladen. Waar jij blij van wordt. Of dit nu een dagje sauna is of een heerlijk warm bad en vroeg naar bed. Of een weekend helemaal niets doen. Kijk naar wat jij op dat moment nodig hebt.

Door je regelmatig bewust te zijn van hoe je je voelt, te luisteren naar de signalen van je lichaam en je (negatieve) gedachten en er vervolgens voor te kiezen hier iets (positiefs) mee te doen, zorg je goed voor jezelf.

Balans (werk en privé)

Alles draait om balans. Dit betekent dat je van te voren moet weten wat voor jou goed voelt en wat niet. Als bijvoorbeeld blijkt dat voor jou een 40-urige werkweek te veel is, dan kun je overwegen om minder te gaan werken. Natuurlijk betekent dit dan dat je salaris moet inleveren, maar daarom is het belangrijk dat jij weet wat voor jou belangrijk is. Je zou bijvoorbeeld ook vier dagen van 9 uur kunnen gaan werken. Dan lever je wel wat salaris in, maar dan heb je wel een extra vrije dag. Of als je lange dagen werkt en je merkt dat dit jou opbreekt, dan kun je kijken of je kortere dagen kunt gaan werken. Bijvoorbeeld werkdagen van 7 uur. Houd er wel rekening mee, dat dit dan ook betekent dat er bepaalde taken of werkzaamheden bij je weggehaald moeten worden. Anders zou dit namelijk betekenen dat je hetzelfde werk in minder tijd moet doen. Dit zou dan alleen maar meer stress opleveren. Misschien denk je nu wel, daar gaan ze echt niet mee akkoord. Als je dit denkt, hoe kun je dit zo zeker weten? Daarbij is het heel bepalend of je het vraagt of mededeelt. Als jij aangeeft dat je goed wilt blijven functioneren en het daarvoor nodig is dat jij bijvoorbeeld een dag minder gaat werken, dan is dat niet alleen in het belang van jezelf maar ook van je werkgever.

Maar ook als een project op je werk extra tijd en energie van je vraagt, is dit in principe geen probleem. Alleen hangt het ervan af hoe lang deze periode is. Want hoeveel rek is er nog aan jouw elastiek. Als je merkt dat de rek er een beetje uit aan het gaan is, geef dit dan tijdig aan. Daarnaast is het belangrijk dat je juist in die periode zeker ook voldoende tijd neemt voor ontspanning. Dit kan betekenen dat er bepaalde andere dingen minder aandacht kunnen krijgen. Zoals bijvoorbeeld het huishouden. Dit kun je dan met je partner bespreken. Misschien dat hij dan tijdelijk wat extra taken op zich kan nemen. Zorg dus dat de tijd die je besteedt aan je werk en de tijd die je voor ontspanning hebt, in balans blijft.

Beweging

Als iets belangrijk is om je goed te voelen, is het wel bewegen. Het maakt niet uit wat je doet, als het maar iets is wat je leuk vindt. Of dit nu wandelen, fietsen, zwemmen of yoga is, alles is goed. Het hoeft ook niet vijf keer in de week. Al is het maar iedere dag een kwartier of twee tot drie keer per week een uur. Beweeg ook regelmatig tijdens je werk. Loop wat vaker naar de printer of het kopieerapparaat. Of haal wat vaker drinken voor jezelf en je collega’s. Neem vaker de trap in plaats van de lift. Als je ook nog tussen de middag regelmatig gaat wandelen, zal je merken dat je ook geen last meer hebt van een middagdip. Je krijgt namelijk extra zuurstof binnen van een wandeling in de buitenlucht.

Je kunt ook een abonnement nemen op een sportschool. Maar kies voor die activiteit die je leuk vindt. Het kan best zijn dat het in het begin niet als prettig voelt, maar je zult merken dat na verloop van tijd het heerlijk is om regelmatig te bewegen.

Door te bewegen wordt ook je hoofd automatisch leeggemaakt. Als je namelijk bewust bezig bent met je lichaam, ga je vanzelf uit je hoofd.

Om goed voor anderen te kunnen zorgen, moet je eerst goed voor jezelf zorgen. Dit is iets waar je je continue bewust van moet zijn. Het is JIJ en de ander. Wat kun je doen voor de ander en wat heb jij zelf nodig om er voor de ander te kunnen zijn. Denk aan de zuurstofkapjes in het vliegtuig. Voordat je deze bij je kind opzet, moet je eerst jezelf voorzien van een zuurstopkapje. Dus als je niet goed voor jezelf zorgt, kun je er ook niet zijn voor anderen.

Heb jij een ondersteunende functie en cijfer je jezelf teveel weg? Kijk dan op mijn website www.happyassistant.nl om te zien of ik iets voor je kan betekenen.

Laat een reactie achter