Hoe je rust in je hoofd kan krijgen

Kun jij aan het einde van je werkdag de deur achter je dichtdoen en niet meer aan je werk denken? Of gaat het in je hoofd maar door en lig je ’s nachts wakker van het piekeren en malen in je hoofd? Waar is de ‘uit’ knop denk je, zodat je heerlijk kan slapen. Want als je in je hoofd zit en denkt aan wat je allemaal nog moet doen, dan ga je sneller ademhalen en gaat je lichaam in de actiemodus. Dat is ook niet gek, want je lichaam weet niet dat actie op dat moment helemaal niet nodig is en dat jij wilt slapen. Die reageert gewoon op het feit dat jij zegt dat je van alles moet doen. Dus slapen is er niet bij, want je lichaam kan zich niet ontspannen.

Er is geen ‘uit’ knop voor je gedachten

Maar hoe doe je dat nu? Hoe kun je nu ontspannen als je hoofd helemaal vol zit met alles wat je nog moet doen? Als er geen ‘uit’ knop is voor je gedachten, hoe kun je dan toch zorgen dat je hoofd leeg is en je heerlijk kunt slapen. En ook weer direct in slaap kunt vallen als je tussendoor weer wakker wordt. Want misschien kun je wel snel inslapen, maar ga je gelijk piekeren als je tussendoor wakker wordt. Iedere keer weer proberen terug in te slapen kan dan zo vermoeiend zijn. Je komt dan ook niet in een diepe slaap, waardoor je ook nog ’s ochtends doodmoe wakker wordt. Hoe denk je dat je dag dan verloopt als je al doodmoe begint aan je dag?

Hoe gaat het dan op je werk?

En hoe beleef je dan je (werk)dag? Als je dan op je werk van alles te doen hebt en iedereen komt ook nog van alles aan je vragen. Wat doet dit dan met je hoofd? Dan wordt het natuurlijk alleen maar drukker in je hoofd. Je concentratie wordt steeds minder, maar je probeert toch maar door te gaan. Want wat moet je anders?

Zo krijg je rust in je hoofd!

Ik geef je vijf tips die ervoor zorgen dat jij weer rust in je hoofd krijgt.

Tip 1: Stop met te proberen je hoofd leeg te krijgen

Er zullen altijd gedachtes in je hoofd zijn. Je kunt je gedachtes namelijk niet uit zetten. Alleen heeft ieder mens continue gedachtes en toch heeft de ene persoon hier meer last van dan de ander. Hoe komt dit nu? Heel simpel gezegd is dit omdat de ene persoon zijn gedachtes gelooft (en hier naar luistert) en de andere dit in het midden laat en hier geen aandacht aan besteed. Sommigen kunnen dit van nature omdat ze goed kunnen relativeren. Maar als jij iemand bent die dit van nature niet kan, kun je dit wel leren.

Een hele goede techniek hiervoor is The Work van Byron Katie. Zij heeft ervaren dat als je jezelf een aantal goede vragen stelt, op een gegeven moment de stressvolle (negatieve) gedachten vanzelf verdwijnen. Deze vragen zijn:

  1. Is de gedachte die je denkt (en gelooft) waar?
  2. Kun je absoluut zeker weten dat dit waar is?
  3. Wat doet deze gedachte geloven met jou? Hoe behandel je jezelf en anderen als je deze gedachte gelooft?
  4. Wie zou je zijn zonder deze gedachte?
  5. Draai deze gedachte om en geef drie voorbeelden waarom deze omkering waar of meer waar is.

Beantwoord deze vragen op papier. Doe dit consequent bij iedere (negatieve) gedachte waar je last van hebt of die in je hoofd blijft zitten.

Tip 2: Geef jezelf toestemming om te piekeren

Kies iedere dag een moment waarop je tien minuten lang mag piekeren. Iedere keer als je merkt dat je gaat piekeren zeg je tegen jezelf dat je hiermee wacht tot het tijdstip dat je hiervoor gekozen hebt. Het beste kun je hiervoor een vast tijdstip gebruiken. Dus bijvoorbeeld iedere avond van 21.00 tot 21.10 uur. En je moet dan ook echt tien minuten lang door blijven gaan met te denken aan alles wat je nog moet doen en/of waar je je zorgen om maakt. Je zal zien hoe moeilijk het is om dit tien minuten vol te houden.

Maar het feit dat je jezelf de ruimte geeft om te piekeren (alleen op een bepaald tijdstip) zorgt voor rust in je hoofd.

Tip 3: Verplaats je aandacht van je hoofd naar je lichaam

Wat voor mij persoonlijk heel goed werkt is iedere dag een (korte) meditatie. Op You Tube staan ontzettend veel goede meditatieoefeningen en er zit er altijd genoeg bij die voor jou prettig zijn. Een rustgevende stem waar je naar luistert, zorgt ervoor dat je helemaal uit je hoofd gaat. Daardoor verplaatst je je aandacht van je hoofd naar je lichaam. Je ademhaling gaat langzamer en je lichaam ontspant. Voor je het weet val je in slaap.

Als je dan tussendoor weer wakker wordt, richt je je aandacht op je lichaam. Begin bij je voeten en ontspan je voeten. Richt dan je aandacht op je onderbenen en ontspan. Zo ga je ieder lichaamsdeel af en je zal merken dat je halverwege al weer in slaap valt.

Tip 4: Gebruik een ‘dump’schrift

Koop een mooi schrift en schrijf iedere dag daarin wat erin je opkomt. Dus zonder na te denken. Alles mag dus ook vloeken en met hanenpoten schrijven, wat je maar wilt. Zorg dat dit schrift op een plaats ligt waar niemand bij kan. Lees ook absoluut niet terug wat je hebt geschreven. Dat is namelijk niet belangrijk. Het is een ‘dump’schrift waar je alles in mag dumpen!

Tip 5: Denk aan iets waar je dankbaar voor bent

Het is onmogelijk om je druk te maken en te piekeren op het moment dat je denkt aan iets waar je dankbaar voor bent. Zo werkt het nu eenmaal. Dus als jij ’s avonds in bed ligt en denkt aan iemand waar je van houdt of aan iets leuks of bijzonders dat er gebeurd is, dan kun je niet tegelijkertijd je druk maken. Het is wel belangrijk dat je het ook voor je ziet. Dus zie de persoon waar je zoveel van houdt voor je. Zie bijvoorbeeld je dochtertje voor je met haar schattige krulletjes en hoor haar schaterlach als ze wordt gekieteld.

Dit werkt het beste als je denkt aan steeds drie (andere) dingen waarvoor je dankbaar bent en er ook iets kleins tussen zit, zoals het drinken van thee uit je favoriete beker en het denken aan een persoon uit je verleden die veel voor je heeft betekent.

Dit zijn de vijf tips waar je mee aan de slag kunt en die je echt gaan helpen aan meer rust in je hoofd. Probeer eerst één tip uit en houd dit een paar weken vol. Als dit niet werkt kun je altijd nog een andere tip proberen.

Laat een reactie achter