Hoe je voldoende energie kunt overhouden als je gedreven bent

Ben jij ook zo iemand die zeer gedreven is in alles wat je doet? Dan is de kans groot dat je veel energie hebt (of hebt gehad). Want als je steeds alles met volle overgave doet, heb je daar veel energie voor nodig. En daar zit nu net het gevaar, want als je steeds altijd alles met volle overgave doet, wordt je energie op een gegeven moment steeds minder en minder.

Wil je weten hoe je ervoor kunt zorgen dat je gedreven kunt zijn, zonder dat het je energie kost? Lees dan verder…

Leren van ‘luie’ mensen

Wij gedreven mensen kunnen veel leren van ‘luie’ mensen. Want vooral ‘luie’ mensen werken vaak het meest efficiënt. Die kijken namelijk steeds naar manieren om met zo min mogelijk energie, zoveel mogelijk gedaan te krijgen.

Keuzes maken en regelmatig stilstaan

Dat is dan ook gelijk mijn tip: regelmatig kijken waar je je energie aan wilt besteden. Dat wil zeggen keuzes maken en regelmatig stil staan bij wat en hoe je iets wilt gaan doen. Als je merkt dat je op het punt staat om iets met volle overgave te gaan doen, sta dan even stil.

Stel jezelf de vraag: is dit echt zo belangrijk dat ik hier mijn energie in wil steken. Op een schaal van 0 tot 10, hoe belangrijk is deze taak? Afhankelijk van hoe belangrijk je deze taak vindt, kijk je dan hoe je dit gaat aanpakken.

  • Kijk of er een slimmere, meer efficiënte manier is dat je ook gelijk minder energie kost.
  • Kijk hoe andere collega’s dit doen. Of vraag hoe zij dit doen en kijk wat je hiervan kunt overnemen. Je hoeft niet altijd zelf het wiel uit te vinden.

Als blijkt dat het wel een belangrijke taak is, maak dan de keuze om dit met volle overgave te doen. Maar ook dan kun je altijd kijken naar een slimmere, meer efficiënte manier om deze taak uit te voeren.

Energieniveau aanvullen

Dan heb ik nog een tip en dat is kijken waar je energie van krijgt, om zo je energieniveau aan te kunnen vullen. Waar word je blij van? Wat vind je echt leuk om te doen? Welke taken/werkzaamheden geven jou energie? Zorg er vervolgens voor dat je voldoende van dit soort taken/werkzaamheden kunt doen. Je zal merken dat je dit dan ook niet met volle overgave hoeft te doen, want vaak gaat iets doen wat je leuk vindt je makkelijk af.

Voldoende energie overhouden

Stel dat je vanaf vandaag gedoseerd om zou gaan met jouw energie. En dat je daardoor iedere dag voldoende energie overhoudt voor andere leuke dingen. Dat als je aan het einde van je werkdag onverwachts wordt gebeld met de vraag om gezellig uit eten te gaan, je dan gelijk ja kunt zeggen. Want je bent bewust omgegaan met je energie en daardoor heb je nog voldoende energie over:-)

Laat een reactie achter