Ik werd vergeleken met ‘Donna’

Ik weet wat mijn goede eigenschappen en kwaliteiten zijn, en toch heb ik het gevoel dat ik me de hele dag moet bewijzen’, hoorde ik haar zeggen. Ze voegde hieraan toe dat dit heel vermoeiend was. ‘Het gekke is dat anderen mij zo anders zien. Gaat dit wel over mij?’, dacht ze toen ze onlangs op linkedIn de zoveelste positieve aanbeveling kreeg.

Waarschijnlijk komt dit omdat je het gevoel hebt dat dit alleen maar is omdat je je zo hebt voorgedaan, was mijn reactie. Ze zei dat dit klopt en dat ze daarom steeds moet blijven voldoen aan het beeld dat men van haar heeft.

‘Alles had ik er voor over om de ‘perfecte’ secretaresse te zijn

Ik herken dit als geen ander, want naast trainer/coach ben ik namelijk ook ervaringsdeskundige. In de tijd dat ik zelf secretaresse was blaakte ik niet bepaald van zelfvertrouwen. Toch werd ik regelmatig de ‘Donna’ van de organisatie genoemd. Voor diegene die niet weten wie Donna is, dit is de ‘perfecte’ secretaresse in de advocatenserie Suits. Dat men mij met haar vergeleek, vond ik een groot compliment. Gevoelig als ik was voor complimenten en waardering, wilde ik aan dit beeld dat (ik dacht dat) men van mij had blijven voldoen.

Hier had ik alles voor over en dus moest ik steeds nog meer dan mijn best doen. Alles moest ‘perfect’. Waardoor ik de lat torenhoog legde. Fouten maken was geen optie! Ik moest altijd ‘in control’ te zijn en dus het gevoel hebben dat ik alles onder controle had.

Met wilskracht en doorzettingsvermogen kun je veel. Alleen kon ik mezelf daardoor dus niet meer zijn en liep de hele dag op mijn tenen. Natuurlijk maakte de waardering en complimenten die ik kreeg veel goed, maar op een gegeven moment had ik geen plezier meer in mijn werk. Zo maar blijven doorgaan bleek op de lange termijn ook zeer uitputtend te zijn.

‘Je anders voordoen dan je bent, houd je uiteindelijk niet vol’

Het keerpunt voor  mij was toen ik op een gegeven moment overspannen raakte en op weg was richting een burnout. Soms moet je namelijk eerst diep gaan om te beseffen dat er iets aan de situatie moet worden veranderd. Het jarenlang op mijn tenen lopen en willen blijven voldoen aan het beeld dat anderen van mij hadden, eiste zijn tol. Jarenlang had ik roofbouw op mijn lichaam gepleegd en de signalen van mijn lichaam genegeerd. De buikpijn, het constante opgejaagde gevoel en steeds doodop zijn aan het einde van een werkdag.

Hulp vragen is geen teken van zwakte, maar juist een teken van kracht. Voor het kunnen veranderen van je huidige (ongewenste) situatie naar een gewenste situatie is moed nodig. Dat ik destijds een goede coach heb genomen is één van de beste beslissingen die ik in mijn leven heb genomen. Niet alleen heb ik daardoor kunnen leren hoe ik weer met plezier kon werken en toch top!ondersteuning kon blijven verlenen. Met hulp van deze coach durfde ik weer ‘gewoon’ mezelf te zijn en besefte ik dat je goed bent precies zoals je bent met al je kwaliteiten en ‘imperfecties’. Ik leerde hoe ik kon opkomen voor mijn eigen belangen en hoe ik naast het goed zorgen voor anderen ook goed voor mezelf kon zorgen.

‘Je werk is slecht één onderdeel in je leven’

Ik ben daardoor gaan inzien dat werk niets zegt over wie je bent. Het is gewoon een onderdeel in je leven. Misschien wel een belangrijk onderdeel, zeker in het geval als je bijvoorbeeld kostwinner bent, maar het is maar een onderdeel. Het heeft even geduurd voordat ik dat realiseerde. Lange tijd zag ik namelijk mijn werk niet als een onderdeel van mijn leven, maar was mijn werk mijn leven. Alles draaide in mijn leven om mijn werk en mijn werk stond destijds ook op de eerste plaats. Op mijn vrije dag werkte ik notulen uit of kon ik mijn achterstand nog even wegwerken. ‘s Avonds bleef ik langer werken of nam het werk mee naar huis waar ik die dag niet aan toe was gekomen. Zondagavond keek ik in alle mailboxen en lag dan ‘s nachts wakker van het piekeren over wat ik de volgende dag allemaal moest doen…

Nu ik terugdenk aan deze periode is het met compassie en mededogen. Ik wist in die tijd namelijk niet hoe het anders kon. Je doet wat je doet met de kennis en ervaring die je op dat moment hebt.

Door deze periode heb ik ervaren dat je prestaties niets zeggen over jou als persoon. Dat je goed bent precies zoals je bent en dat je nooit of te nimmer je ooit hoeft te bewijzen. Voor niemand en dus niet privé en zeker ook niet op je werk. Je hoeft alleen maar jezelf te zijn en je best te doen.

‘Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg’

Verandering gaat niet vanzelf. Je moet echt iets aan je (ongewenste) situatie willen veranderen en bereid zijn in jezelf te investeren. Door middel van het volgen van cursussen/workshops en/of coaching. Dat is hard werken, maar ik kan je vertellen dat het dit uiteindelijk dubbel en dwars waard is.  

Wil je eens vrijblijvend sparren over jouw situatie? Stuur dan een mail naar contact@happyassistant.nl of bel me op 06-51 747 233. Dan plannen we een gratis telefonische afspraak in van 30 minuten. Ik maak hier graag tijd voor vrij.

Je moest eens weten hoeveel mensen er in top functies zitten en een coach hebben…

2 reacties

  1. Linda op 24 juli 2021 om 10:20

    Waardevol inzicht en mooi verwoord. En ik gun iedereen het vinden van zijn of haar waarachtige zelf. En ja, die zoektocht kan eng zijn. Maar het loont zó de moeite.

    • Colinda op 24 juli 2021 om 15:37

      Dank je wel voor het compliment en je reactie Linda. Mooi zoals jij het noemt ‘je waarachtige zelf vinden’ en dat je dit iedereen gunt. Daar ben ik het helemaal mee eens. Volgens mij heb jij ook het nodige meegemaakt, omdat je aangeeft dat die zoektocht doodeng kan zijn maar het uiteindelijk de moeite zó loont. Fijn dat je dit hebt willen delen. Bedankt!

Laat een reactie achter