Een goede balans tussen werk en privé

Ik weet nog goed dat ik in het begin van mijn ‘carrière’ en nog jong was, mijn werk als office manager zo leuk vond dat ik af en toe zelfs in het weekend naar kantoor ging. Heerlijk vond ik het om in alle rust als er niemand was, en er geen druk was, lekker te gaan werken.

Nu moet ik wel zeggen dat ik al vanaf de startfase bij dit bedrijf betrokken was geweest en dus mee had helpen opbouwen. Waardoor het ook wel een beetje voelde als ‘mijn eigen bedrijf’. Het vele uren (extra) werken werd beloond door de enorme waardering die ik kreeg en op een gegeven moment werd ik zelfs mede aandeelhoudster gemaakt. Daar was ik natuurlijk wel een beetje trots op.

‘De scheidslijn tussen werk en privé’

Vroeger moest je naar kantoor om te kunnen werken, maar sinds de mogelijkheid van het thuiswerken hoeft dit niet meer. Ik hoor alleen van veel secretaresses en managementassistenten dat door het thuiswerken de scheidslijn tussen werk en privé echter steeds meer aan het vervagen is. Omdat je je werk niet meer (letterlijk) op je werk kunt laten ben je toch sneller geneigd om ‘s avonds nog even je laptop open te klappen en iets af te maken. Op zich is dat niet zo erg en misschien ook zelfs af en toe wel handig, maar voor je het weet ben je al je mail aan het afhandelen en ook die notulen nog even aan het uitwerken.

Het thuiswerken heeft absoluut ook echt voordelen zoals bijvoorbeeld het hebben van minder reistijd. Maar als je deze extra tijd dan invult met werken, ben je dus eigenlijk gewoon aan het overwerken.

In deze huidige tijd schuilt hier het gevaar als het gaat om het thuiswerken.

Ook in mijn geval was in die tijd op een gegeven moment de scheidslijn tussen werk en privé dusdanig vervaagd dat ik uiteindelijk na acht jaar bij dat bedrijf behoorlijk overspannen ben weggegaan. Het af en toe extra werken waar ik in het begin nog echt plezier in had, was namelijk overgegaan in structureel overwerken. En de persoon waar ik jarenlang met veel plezier voor had gewerkt, mee had samengewerkt en zoveel van had geleerd, had ik hiervan de schuld gegeven. Ik ging namelijk op zoek naar een bedrijf waar de werkdruk niet zo hoog was…

Het was pas jaren later dat ik besefte dat niemand anders dan ikzelf (mijn gedrag en de keuzes die ik (niet) maakte) er de oorzaak van was geweest dat de verhouding tussen werk en privé uit balans was geraakt. Want ook bij het volgende bedrijf kwam ik in een soortgelijke situatie terecht. Ik realiseerde me dat dit kwam doordat ik steeds alles naar me toe trok, nooit eens een keer nee zei en dus geen grenzen stelde, en me overal en altijd voor alles verantwoordelijk voelde.

‘Het allerliefste wat ik deed was niet (meer) werken maar sporten’

Ik heb nog vaak teruggedacht aan die tijd. Want ik had inmiddels hulp gezocht en er was geen haar meer op mijn hoofd die eraan dacht om nog structureel over te werken. Ik kwam er namelijk achter dat het allerliefste wat ik deed was niet werken, maar sporten (groepslessen volgen) in een sportschool. Niet dat ik mijn werk niet meer leuk vond want werk is en blijft tot op de dag van vandaag een belangrijk onderdeel in mijn leven, maar het werken stond niet meer op de 1e plaats.

Het belangrijkste in die fase van mijn leven was het 4 tot 5x in de week naar de sportschool gaan en dan genieten van het intensief actief bezig zijn met mijn lichaam en keihard meeblèren op de muziek. Omdat groepslessen altijd op vaste tijden zijn, was ik super gemotiveerd om te zorgen dat ik op tijd klaar was met mijn werk.

Exact twintig jaar heb ik genoten van deze groepslessen, totdat het sporten in een sportschool veranderde in het wandelen in de buitenlucht. Inmiddels alweer zes jaar wandel ik nu zeven dagen van de zeven minstens een uur per dag (in weer en wind) en is dit wat ik nu het allerliefste doe als het gaat om ontspanning in mijn vrije tijd.

Misschien denk je nu dat je daar de tijd voor hebt om iedere dag een uur te gaan wandelen. Maar als ondernemer kan ik mijn tijd zelf indelen. De ene keer wandel ik ’s ochtends en een andere keer tussen de middag of ’s avonds. Dat wil niet zeggen dat ik minder uren werk dan toen ik in loondienst was. Ik heb nu alleen variabele werktijden. Soms werk ik alleen doordeweeks en soms werk ik door de week wat minder maar wel een aantal uren in het weekend. Daarnaast ben ik erachter gekomen dat ik ’s ochtends het meest productief ben en vind het heerlijk om heel vroeg te beginnen. Als ik dan om 9.00 uur klaar zit voor mijn eerste 1 op 1 (online) coaching cliënt heb ik er al een paar uur werken op zitten.

‘De ‘ideale’ werk-privé balans ziet er voor iedereen anders uit’

Zo heeft ieder persoon zijn/haar verhaal. Iedereen heeft namelijk andere interesses en behoeften en dingen die je leuk vindt om te doen. Zo geldt dit ook als het gaat om de ideale werk-privé balans. Die ziet er niet alleen voor iedereen anders uit, maar dit kan gedurende de jaren dus ook steeds veranderen. Zo kun je bijvoorbeeld minder willen werken en meer privé tijd willen als je kleine kinderen hebt en juist meer willen werken als je kinderen het uit huis zijn. Maar je kunt ook mantelzorger zijn en daardoor meer (privé)tijd willen of omdat je veel vrije tijd gewoon belangrijk vindt en daarom minder wilt werken.

‘Je werk dient goed samen te gaan met je privéleven en niet andersom’

Bij een gezonde werk-privé balans gaat je werk goed samen met je privéleven. En dus niet andersom. Daarom zou het eigenlijk beter privé-werk balans genoemd kunnen worden. Natuurlijk heb je een inkomen nodig en misschien ben je wel kostwinner en moet je (noodgedwongen) fulltime werken. Maar dat wil niet zeggen dat je werk ten koste hoeft te gaan van je privéleven. Want ook al heb je een fulltime baan dan nog heeft een dag 24 uur. Dus is ook voor jou het aanbevolen 8-8-8-model mogelijk, wat inhoudt 8 uur werken, 8 uur vrije tijd en 8 uur rust (slaap).

‘Jouw huidige 24-uurs model’

Dus sta eens stil bij hoe jouw werk-privébalans er op dit moment uitziet. Oftewel hoe ziet jouw huidige 24-uurs model eruit. Hoe ga je nu om met de 24 uur die je per dag tot je beschikking hebt.

Om je huidige werk-privé balans inzichtelijk te maken heb ik de volgende oefening voor je.

Neem een blanco vel papier en teken daarop twee cirkels. Verdeel de eerste cirkel in drie parten. Hierin geef je aan hoe bij jou een doordeweekse dag (24 uur) gemiddeld genomen is onderverdeeld als het gaat om 1) werk 2) vrije tijd en 3) rust/slaap.

In de tweede cirkel maak je vervolgens een onderverdeling van de totale privétijd die je hebt en dit is dus vrije tijd en rust samen. Stel dat je bijvoorbeeld vier dagen werkt van negen uur dan houd je vijftien uur over voor privétijd. In deze tweede cirkel verdeel je deze 15 uur dan in slaap, koken/eten, sporten, tv kijken, etc.

‘Jouw gewenste 24-uurs model’

Voor het inzichtelijk maken van je gewenste werk-privé balans oftewel jouw gewenste 24-uurs model neem je ook hiervoor een blanco vel papier en teken daarop twee cirkels.

Herhaal de oefening zoals bij het inzichtelijk maken van je huidige 24-uurs model, maar dan nu hoe je deze 24 uur zou willen kunnen indelen als het gaat om werk, vrije tijd en rust.

Tot op een bepaalde hoogte kun je hier je ‘ideale’ tijdsverdeling van maken, maar het dient uiteraard wel een realistisch en haalbaar 24-uurs model te zijn.

Denk ook aan de onderverdeling in de tweede cirkel van de totale privétijd, maar nu dan van hoe jouw gewenste privétijd eruit zou zien.

Als je een goede werk-privé balans wilt, begint dit dus met het eerst in kaart brengen van je huidige 24-uurs model en het gewenste 24-uurs model. Zodat je weet hoe voor jou een goede werk-privé verdeling eruitziet en je kunt kijken hoe je dit doel kunt bereiken. Dit hoef je niet alleen te doen. Durf hiervoor hulp te vragen als je dit nodig hebt. Want dit gaat namelijk over jou en jouw belangen en dus dien je te kunnen opkomen voor jezelf en misschien heb je hier gewoon net als ik dit had wat hulp bij nodig.

Blijf wel regelmatig reflecteren en dus stilstaan bij of je huidige werk-privé balans nog steeds je gewenste werk-privé balans is.

‘Ben gelijk duidelijk naar de ander toe als het gaat om wat voor jou belangrijk is’

Nog even een tip. Als je weet wat voor jou belangrijk is, geef dit dan ook aan. Ik zal even een voorbeeld geven. Een managementassistente vertelde onlangs dat ze een nieuwe baan had en gelijk vanaf het begin had aangegeven dat ze de donderdag vast als thuiswerkdag wilde. Op donderdagochtend had ze namelijk haar vaste hardloopclub en dit was voor haar echt belangrijk. In plaats van om 8.30 uur begon ze deze werkdag dan om 10.30 uur. Dat is weer het voordeel van thuiswerken want dan haalde ze die avond de uren gewoon weer in. Eén avond van twee uur inruilen voor twee uur sporten in de ochtend deed ze namelijk met liefde en plezier. 

Wil je naar aanleiding van dit onderwerp een keer geheel vrijblijvend met mij sparren? Neem dan contact op voor een gratis telefonisch coachgesprek van 30 minuten. Je kunt je hiervoor aanmelden door het contactformulier in te vullen via de link: https://www.happyassistant.nl/contact/

2 reacties

  1. Jessica op 19 maart 2023 om 22:52

    Deels kantoor deels thuiswerken. Ideaal voor mij om zo de balans privé en werk (let op de volgorde) te mogen ervaren. Ik ben gek op mijn werk. Maar met thuiswerken kan ik ook even de was doen, of de hond uitlaten want ik hou gewoon pauze nèt als op kantoor… met dien verstande dat juist op kantoor ik de pauze vaker oversla om iets af te maken! Nu ik deze combinatie heb, en ik daarmee ook dagdelen kan omwisselen, werk ik efficiënter en heb ik meer rust in m’n hoofd.

    • Colinda op 23 maart 2023 om 16:05

      Dank je wel voor je reactie Jessica. Wat fijn dat het deels kantoor en deels thuiswerken zo goed bevalt en dit voor jou juist zorgt voor balans tussen privé en werk. Maar ook dat je daardoor efficiënter werkt én meer rust in je hoofd hebt. Echt heel fijn dat deze combi zo goed voor jou werkt. Ik zou zeggen ga vooral zo door!

Laat een reactie achter